Overslaan en naar de inhoud gaan

Paper is nature ... ... and nature is paper

Papier als natuurproduct

De Europese papierindustrie is wereldleider in de verwerking van duurzaam ontgonnen grondstoffen, hernieuwbare energie en het gebruik van gerecycleerd materiaal.

Volgens een studie van 2Sides UK in 2019 blijkt dat 59% van de Europese consumenten gelooft dat Europese bossen slinken door overmatig papiergebruik. In realiteit is dit niet zo.  Integendeel, elke dag worden er in Europa 1500 extra voetbalvelden bos aangeplant. Er is dus een foute negatieve perceptie omtrent het gebruik van papier. Dit komt omdat er dikwijls verkeerde informatie de wereld wordt ingestuurd.

Igepa Belux, marktleider in België en Luxemburg in de verkoop van grafisch papier en karton, kantoorpapier en andere papierproducten, wil deze misvatting de wereld uithelpen en lanceert daarom de campagne ‘paper is nature’.

Facts & figures

facts image

Papierproductie is niet nefast voor bossen

De papierindustrie benut hoofdzakelijk bijproducten (uitdunningshout en zaagafval) van het bos en van de houtzagerijen. Zij is niet verantwoordelijk voor het vernietigen van tropisch woud.

facts image

Meer dan 60% van de Europese bossen FSC en/of PEFC gecertificeerd.

Deze bossen worden duurzaam beheerd, wat leidt tot gezonde, groeiende bossen die veel CO₂ absorberen, want bossen zijn essentieel in de strijd tegen klimaatopwarming en in het behoud van de biodiversiteit.

facts image

Oppervlakte Europese bossen groeit

Tussen 2005 en 2015 groeide het Europese bos met een oppervlakte groter dan Zwitserland (41.000 vierkante kilometer) ofwel 1.3 maal België.

facts image

72% van het papier wordt gerecycleerd

In Europa recycleren we reeds 72% van het papier. Papier kan 6 tot 7 maal hergebruikt worden.

facts image

Vezels uit gerecycleerd materiaal

In de papierproductie komt 54% van de vezels van gerecycleerd materiaal.

facts image

100% gerecycleerd

Bepaalde eindproducten zoals papier, kranten, agenda’s en sommige verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycleerde vezels.

facts image

Naast het gebruik van gerecycleerd materiaal zijn nieuwe vezels noodzakelijk

Belangrijk is dat 71% van het hout en 83% van de pulp, gebruikt door de Europese papier- en pulpindustrie, afkomstig is van FSC en PEFC gecertificeerde bossen. Nieuwe vezels zijn dus een hernieuwbaar product.

facts image

Dalende CO₂-uitstoot

De laatste 30 jaar daalde de directe CO₂-uitstoot van de Europese papier- en pulpindustrie met 40%; de waterconsumptie met 56%.

facts image

Schoolvoorbeeld van circulaire economie

De papierindustrie is, mede door een recyclagepercentage van 72 %, een model geworden van circulaire economie. Het selectief opgehaalde oud papier wordt hergebruikt voor de productie van papier, kranten, verpakkingen en zelfs tissue en toiletpapier.

HET IGEPA BOS

Papier is een natuurproduct. Samen met Natuurpunt zorgt IGEPA voor de aanleg van 1 ha extra bos met 2500 nieuwe bomen in Aalter. 

Natuurpunt startte het natuur- en bosproject Ganzeveld in Aalter in 2012 op. Het Ganzeveld is een natuurgebied van 44 ha met een afwisseling van bossen, dreven, open plekken en heide. De inspanningen van natuurpunt zijn belangrijk in de aanleg van meer hoogwaardig bos in Vlaanderen. Met deze samenwerking ondersteunen we hun missie om meer en kwaliteitsvolle bossen aan te leggen in Vlaanderen.

News

Het Igepa bos krijgt stilaan vorm....

De kleine boompjes beginnen mooi te groeien. We zijn fier op dit mooie stukje natuur!

Groene Pluim voor IGEPA en beMatrix, 2 bedrijven die volop kiezen voor duurzaamheid

Groen Aalter reikte vorige week op haar druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie opnieuw de Groene Pluim uit, een jaarlijkse traditie. Groen wil hiermee haar waardering uitdrukken aan iemand of een groep die zich inzet om van Aalter een meer sociale en duurzame gemeente te maken.

Groene Pluim voor IGEPA

Groen Aalter reikte vorige week op haar druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie opnieuw de Groene Pluim uit, een jaarlijkse traditie. Groen wil hiermee haar waardering uitdrukken aan iemand of een groep die zich inzet om van Aalter een meer sociale en duurzame gemeente te maken. Dit jaar gaat de Groene Pluim naar de bedrijfsleiders van IGEPA en beMatrix, twee bedrijven die volop kiezen voor duurzaamheid. Beide bedrijven plantten samen met Natuurpunt in Aalter bos aan en bereiden zich voor op de toekomst. En meer dan dat, ze willen ook een maatschappelijke rol spelen. Groen hoopt dat IGEPA en beMatrix veel bedrijven kunnen inspireren. Dat velen hun voorbeeld volgen.  

De Groene Pluimen zijn van de hand van de plaatselijk smid Filip Ponseele.

Lees hier het volledige persbericht

De Paperisnature presentatie

Maak onze boodschap sterk, help ons om Paper is Nature uit te dragen. Download de presentatie bij 'lees meer'.

Download de presentatie hier!

Bekijk en downloaden hier de presentatie.

 

 

Igepa laat papier voor het eerst over water leveren: “500 vrachtwagens weg uit de file”

Papiergigant Igepa uit Aalter heeft dinsdag een test gedaan, en liet voor het eerst papier over het water leveren. De testlading kwam uit Portugal, en had 400 ton papier aan boord. Dat waren normaal meer dan 20 vrachtwagens geweest die vanuit Rotterdam naar Aalter moesten komen. Op termijn wil Igepa zo 500 vrachtwagens per jaar weghalen van de weg. “Ecologisch top. Nu alleen nog onderzoeken of het ook economisch lukt”, klinkt het.

Elke dag 2 vrachtwagens wordt 1 boot per 2,5 weken

Per jaar leveren ongeveer 4.000 vrachtwagens papier aan de grootdistributeur Igepa op het industrieterrein van Aalter. Het bedrijf wil inzetten op levering over het water, en probeert zo op termijn 500 van die 4.000 vrachtwagens van de weg te halen. “Elk jaar laat Igepa meer dan 10.000 ton papier leveren door The Navigator Company uit Portugal, een leverancier die bekend staat om zijn ecologische betrokkenheid”, zegt CEO Dirk Salens. “Per containerschip worden de goederen verscheept naar de haven van Rotterdam, waarna vrachtwagens de lading overnemen en naar Aalter brengen. Maar Aalter heeft ook een kade aan het kanaal. Daardoor kwam een andere oplossing in het vizier: de containerboot loodsen naar de haven van Antwerpen, en daar overschakelen op een binnenschip langs het kanaal Gent-Brugge tot in Aalter. We hebben wekenlang samengezeten met de transportdeskundigen van De Vlaamse Waterweg en kraanspecialist Tieleman.”

 

Lees het volledige artikel hier 

Plantactie was een groot succes!

Onze plantactie van afgelopen zondag 17 november was een groot succes. 
Graag willen we iedereen bedanken die hieraan heeft meegeholpen!

De plantactie

Klik op deze link en ontdek alle foto’s van de plantdag

plantactie

plantactie

Fotografie: Jesse / Natuurpunt Christine Tourny / Igepa

Plant mee in het Ganzeveld

In het Ganzeveld werkt Natuurpunt al 5 jaar aan de versterken van natuur en bos. In 2019 willen we een volgende stap zetten. Daarom heeft Natuurpunt een samenwerking opgezet met Igepa: samen zorgen we voor 1 ha extra bos met 2500 nieuwe bomen.

Papier is een natuurproduct

Ook Igepa wil hiermee een belangrijke boodschap brengen, namelijk dat papier een natuurproduct is. Ongeveer de helft van de vezels die gebruikt worden om papier te maken zijn gerecycleerde vezels. In de papierindustrie wordt al heel circulair gewerkt want er wordt zeer veel oud papier opgehaald. 72% van het totaal volume wordt gerecycleerd.

Door deze bosuitbreiding maken we het gebied verder geschikt voor diersoorten zoals buizerd en ree. Nieuw bos aanplanten is ook een prima klimaatmaatregel. Door fotosynthese halen bomen en planten het broeikasgas CO₂ uit de lucht en zetten het om in zuurstof. Door nu voldoende natuurlijke bossen aan te planten, zorgen we ervoor dat in Vlaanderen gedurende minstens een eeuw tussen 7 à 10 ton CO₂ per hectare per jaar wordt opgenomen.

Iedereen is welkom om een aantal bomen te planten!

Praktisch:
Wanneer? Zondag 17 november.

Plantactie: van 10u tot 12u
Iedereen is welkom om een aantal bomen te planten. Breng dan zeker mee: laarzen, spade is handig.

Wandeling vanaf 14u
Gevarieerde wandeling door het Ganzeveld, met onderweg info en animatie.

We zorgen voor een Natuur.bar en animatie.

Waar:
Prinsenstraat, Aalter (in om de omgeving van de E40)
Parkeren kan in de Ganzeplas